Michiel van Hees

'De zorg kan nog vele malen beter'

Ondanks dat er veel betrokken en goed opgeleide mensen werken, kan de zorg nog vele malen beter. Met name de GGZ, de gehandicaptenzorg, verslaving en slachtoffers van mensenhandel vind ik daarbij persoonlijk heel interessante groepen, omdat daar verschillende terreinen bij elkaar komen. Denk aan bedrijfsvoering, logistiek en bekostiging. Maar ook de inhoud kan nog een enorm verbeterslag krijgen.

Met CQ kijken we echt op een andere manier naar zorg, en het resultaat is geweldig. Zo houden we ons momenteel vol bezig met de ontwikkeling en het vormgeven van de Resource groepen en ook Caring Community en Positieve Gezondheid. Een ontwikkeling met netwerken rond een cliënt, die voor de persoon zelf heel relevant is. Dit gaat een enorme draai geven aan hoe wij kijken naar met name de chronische psychiatrie. Ook is het gaaf als je met zorgpaden en positieve gezondheid bij een zorginstelling aan de slag gaat, dat hulpverleners ineens veel minder lange behandelingen hebben. En dat zij met de tijd die ze vrijmaken, het verschil kunnen maken voor andere cliënten en de organisatie.

Rust en ruimte

We geloven dan ook dat we veel meer moeten zorgen dat mensen zelf de regie kunnen voeren over datgene wat zijzelf belangrijk vinden, in plaats van wat een specialist noodzakelijk acht. Dát heeft pas betekenis voor de cliënt. Dan word je bijvoorbeeld niet meer tegen je zin in opgesloten in een isoleercel of in de jeugdzorg. En dat betekent ook dat je als hulpverlener een minder intense baan gaat hebben, wat rust en ruimte geeft voor andere zaken.

We zijn in de zorg een beetje doorgeschoten. Denk aan al die 1-op-1 behandelingen, terwijl je bij de chronische GGZ juist heel goed gebruik kunt maken van de groepsdynamiek en peers. Op die manier geef je ook weer betekenis aan andere cliënten om er voor elkaar te zijn. Die beweging is nu gaande, en daar zitten wij met CQ middenin.

Verder zijn we overtuigd van een leven lang leren. Zo zijn we nu met een Executive Programma bezig, waarbij mensen in ons vakgebied goed bij blijven op alle ontwikkelingen, waardoor ze op de juiste manier hun rol kunnen pakken. Je moet mensen niet afschrijven, iedereen heeft wel elementen in zich die de moeite waard zijn om te delen.

Mijn ideale project?

Ik zou wel met CQ de gehele zorg voor chronische GGZ willen opzetten voor een regio, met alle veldpartijen, inclusief de voorzieningen, de bekostiging en de logistiek. Dat zou een soort pilot met een regio kunnen zijn. Ik denk dat je daar een veel beter werkend verhaal uit kan krijgen dan dat we nu hebben, tegen veel lagere kosten. Een mooie uitdaging voor de toekomst!

Expertises

  • Bekostiging in de zorg
  • Evidence Based Healthcare
  • Zorgpaden
  • GGZ
  • MO/BW
  • VG
  • V&V

Een greep uit mijn projecten

Referenties

Contactgegevens

Email: michiel@cqp.nl
Telefoon: 06-53 93 29 59

primewire s